Trunchiul arterial comun
trunchiul arterial comun 1.gif
Trunchiul arterial comun este un tip rar de malformatie cardiaca congenitala caracterizata printr-un singur vas de sange care pleaca din ventricul drept si stang, in loc de doua vase de sange (artera pulmonara si aorta) cum este normal.
Trunchiul arterial comun apare atunci cand, in timpul dezvoltarii fetale, trunchiul primitiv nu se imparte in artera pulmonara si aorta, rezultand un singur trunchi arterial care suprapune pe un defect septal ventricular mare. In consecinta, un amestec de sange oxigenat si deoxigenat intra in circulatia sistemica, pulmonara, precum si in cea coronariana. De asemenea,  valva pulmonara si valva aortica sunt de obicei fuzionate (unite)  intr-o singura valva cu 2-6  cuspide.

Mecanismul fiziopatologic
In circulatia normala, artera pulmonara pleaca din ventriculului drept (circulatia pulmonara) si aorta din ventriculul stang (circulatia sistemica) si sunt separate complet. Arterele coronare, care sunt vasele de sange care transporta sangele spre muschiul inimii, provin din aorta, deasupra valvei aortice.
In caz de trunchi arterial comun, aorta este unita cu artera pulmona intr-un singur vas de sange care pleaca din ventriculi. Frecvent trunchiul arterial comun este asociat cu defectul septal ventricular. Defectul septal ventricular reprezinta prezenta uneia sau a mai multor comunicari intre ventriculul stang si drept la nivelul peretelui care desparte cele doua cavitati (sept interventricular). Ca rezultat, sangele oxigenat si cel dezoxigenat se amesteca complet.Cea mai mare parte din amestecul de sange este trimisa la nivel plamanilor. Sangele care ajunge in arterele coronare si in aorta nu contine suficient oxigen pentru functionarea normala a organismului.

Factorii de risc
Cauza exacta a aparitiei trunchiului arterial comun nu este cunoscuta, insa mai multi factori pot creste riscul ca un copil sa sufere de aceasta boala:
•    Mama care sufera de rubeola sau o alta boala virala in timpul sarcinii (in special daca infectia este  contactata la incepul sarcinii)
•    Unul parinti  are o malformatie cardiaca congenitala
•    Consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii
•    Mama cu diabet zaharat
•    Utilizarea unor medicamente in timpul sarcinii
•    Bebelusii care au sindromul Down (o afectiune genetica in care fatul afectat are trei cromozomi 21 in loc de doi) prezinta mai frecvent malformatii cardiace congenitale.

Simptomele trunchiului arterial comun
Principala caracteristica a trunchiului arterial comun este dezvoltarea treptata a simptomelor de insuficienta cardiaca congestiva ( boala caracterizata prin afectarea capacitatii inimii de a se umple sau de a pompa o cantitate suficienta de sange la nivelul corpului), cauzata de hipertensiunea pulmonara (tensiunea din arterele pulmonare devine mai mare decat normal). Simptomele se dezvolta deobicei in primele saptamani de viata.
Simptomele trunchiului arterial comun:
•    Dificultati de respiratie (dispnee) sau respiratie rapida (tahipnee)
•    Cianoza ( coloratia albastruie determinata de o scadere a concentratiei de oxigen in sange )
•    Degete hipocratice (unghii lucioase si curbate convex comparate cu sticla de ceas)
•    Oboseala
•    Letargie (lipsa de energie)
•    Dificultate in alimentarea bebelusului
•    Scadere in greutate
•    Intarziere in crestere si dezvoltare

Complicatiile trunchiului arterial comun
•    Tulburari respiratorii. Distribuirea anormala a sangelui face ca o cantitatea prea mare de sange sa ajunga la nivelul plamanilor. Excesul de lichid la nivelul plamanilor determina aparitia dificultatilor respiratorii.
•    Hipertensiunea pulmonara (tensiunea din arterele pulmonare devine mai mare decat normal). Cresterea fluxului de sange in arterele pulmonare determina cresterea tensiunii arteriale. Acest lucru creste efortul partii drepte a inimii.
•    Insuficienta cardiaca. Efortul crescut al inimii si aportul scazut de oxigen duce la insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului.
•    Endocardita este o infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern (endocardul). Apare frecvent la pacientii care au malformatii cardiace congenitale. Endocardita e cauzata de bacterii (rareori fungi) care intra in circulatia sangvina si colonizeaza interiorul inimii, de obicei valvele cardiace. Bacteriile patrund in circulatia sangvina pe mai multe cai, inclusiv in timpul unor interventii in sfera stomatologica sau operatii chirurgicale.
•    Complicatii tardive. Chiar si dupa interventia chirurgicala unele  complicatii pot sa apara mai tarziu in viata: hipertensiune pulmonara progresiva, stenoza valvulara  (ingustarea calibrului unei valve cardiace),insuficienta valvulara (anomalia de functionare a valvulelor cardiace care antreneaza un reflux de sange in cavitatea cardiaca pe care o paraseste),aritmii (tulburari de ritm cardiac)

Diagnostic

In unele cazuri, trunchiul arterial comun poate fi diagnosticat in uter, in timpul ecografiei fetale.

Ecocardiografia
Ecocardiografia foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini ale atriilor,ventriculelor,valvelor si pericard ( foita care se gaseste in jurul inimii). Ecocardiografia este utila in masurarea dimensiunilor  camerelor inimii, a fortei contractiilor miocardului, grosimii peretilor inimii si modulului de functionare a valvelor. Ecocardiografia poate fi utilizata pentru a calcula fractia de ejectie a ventriculului stang (cantitatea de sange pompata de ventricul in timpul unei contractii).

Radiografia toracica
Radiografia toracica este o imagine a toracelui in care se pot vedea inima si plamanii, obtinuta prin expunerea toracelui la radiatii X.  In caz de trunchi arterial comun poate evidentia o inima marita de volum (indice cardio - toracic crescut) si semne de hipervascularizatie la nivelul plamanilor.

Electrocardiograma
Electrocardiograma (ECG) este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf. Electrocardiograma este necaracteristica in cazul trunchiului arterial comun (semne de hipertrofie atriala dreapta si hipertrofie biventriculara)

Cateterismul cardiac
Cateterismul cardiac consta in introducerea unui cateter (tub flexibil de plastic) prin vena sau artera femurala, pana la nivelul inimii (atriului stang). Cateterismul permite masurarea presiunilor in camerele inimii si a presiunii in circulatia pulmonara. In trunchiul arterial comun presiuni in cei 2 ventriculi sunt egale ,iar presiunea in arterele pulmonare este crescuta.

IRM-ul cardiac
IRM-ul cardiac este o metoda de investigare moderna care permite obtinerea unor imagini ale inimii fara utilizarea razelor X (Roentgen). Aparatul care realizeaza aceasta investigatie functioneaza pe baza undelor magnetice.

Tratament

Tratamentul medicamentos
Medicamentele care pot fi prescrise inainte de interventia chirurgicala sunt:
•    Digoxin. Acest medicament face parte din familia digitalicelor si se recomanda deoarece creste forta contractiilor miocardice (muschiul inimii).
•    Diureticele. Diureticele actioneaza prin eliminarea la nivelul tubilor subtiri ai rinichilor a apei si a sodiului din sange in urina; deci cresc frecventa si volumul urinarilor, prevenind  colectarea de lichid in corp.
•    Antibiotice. Se recomanda administrarea preventiva a antibioticelor inaintea anumitor interventii dentare pentru a ca bacteriile care ajung in sange sa nu infecteze valvele inimii (endocardita infectioasa). O buna igiena orala si controale dentare regulate sunt o metoda buna de a preveni infectia.

Tratamentul chirurgical
Majoritatea copiilor cu  trunchi arterial comun sunt supusi interventiei chirurgicale in primele doua luni de viata.
Interventia chirurgicala consta in:
-corectarea (inchiderea ) defectului septal ventricular      
-separarea partii superioare a arterei pulmonare de trunchiul arterial comun
-implantarea unui tub (conduct) si a unei valve pentru a conecta ventriculul drept cu artera pulmonara ( crearea unei noi artere pulmonare)
-crearea unei noi aorte si implantarea unei valve care separara ventriculului stang de aorta ( daca este necesar)
La unii copii se poate realiza bandarea arterei pulmonare. In timpul acestei procedurii, chirurgul plaseaza o banda ingusta in jurul arterei pulmonare. Aceasta procedura reduce presiunea din plamani si creste presiunea in aorta, crescand fluxul sanguin in restul organismului si ajuta la prevenirea insuficientei cardiace drepte. Rezultatele acestei interventii sunt destul de slabe, de multe ori din cauza complicatiilor.


Sus